Antet şablonu düzenlenirken genelde çizenin ve tasarımı yapanın ismi, proje ismi ve numarası, pafta numarası, kontrol edenin ismi, hâkim rüzgâr yönü, çizim ölçeği ve çizim tarihi gibi bilgileri içermesine dikkat edilir.
Görünüşte tarama, binanın bitmiş hâlinin nasıl olacağını göstermesi açısından da çok önemlidir.
Kotlu ölçülendirmeye zeminden başlanıp çatı, baca ve asansör makine dairesi üst kotuna kadar devam edilir. Kotlu ölçülendirme verilirken zemin (toprak) kotu 0,00 kabul edilir.
Yağmur olukları; mertek yanına, üstüne veya çatı kaplama tahtası üzerine tutturulan lamalara bağlanır. Bağlantıları iniş borularında 1.00 ila 1.50 m’de bir, yağmur oluklarında ise yaklaşık 1.00 m’de bir kelepçelerle bağlanır.
Katmanlar (layer) farklı özellikteki nesnelere renk, çizgi tipi, çizgi kalınlığı gibi özellikler verip gerektiğinde aktif hâle getirmyi, gerekmediği zamanlarda ise kapatılıp kalabalık görüntüyü yok ederek rahat çalışmaya imkân sağlar.
Tretuvar bina etrafını saran, 10 cm yüksekliğinde ve 100 cm genişliğinde yapılan yapı elemanıdır.
Pencere denizlik yüksekliği, ıslak mahallerde 140-160 cm, diğer mahallerde 75-90 cm arasında olmalıdır.
Kapı genişlikleri; bina giriş kapılarında ve yangın merdivenlerine açılan kapılarda 1.50 m’den, kapıların çift kanatlı olması hâlinde bir kanat 1.00 m’den, daire giriş kapılarında 1.00 m’den, diğer mahâllerin kapılarında 0.90 m’den az olamaz.
Asansör makine dairesi bina en üst kat taban seviyesinden 6.50 m ya da en üst kat tavan döşemesinden 2.00 m yükseklikte yapılmalıdır.
Eğimli yüzeyler ile bu yüzeylerin birbirleri ile kesişmesi sonucu meydana gelen mahya, eğik mahya, düşük mahya ve derelerin çatı şekillerine göre tayin edilmesi işine “çatı tanzimi” denir.
Teras çatıda yapılan atika duvar yüksekliği 0.90 cm, kalınlığı ise 0.20 cm’den az olamaz.
Aşağıdakilerden hangisi katman oluşturmak için kullanılan komuttur?
İmar yönetmeliğine göre afet bölgelerinde kiriş genişliği ve döşeme kalınlığı en az boyutu aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
Aşağıdakilerden hangisinde yağmur oluğu döşeme eğimi doğru olarak verilmiştir?
Aşağıdakilerden hangisinde pencere kanat genişliği doğru olarak verilmiştir?
Aşağıdakilerden hangisinde döşeme yüksekliği doğru olarak verilmiştir?
Aşağıdakilerden hangisinde kiriş dar kenar genişliği doğru olarak verilmiştir?
Aşağıdakilerden hangisinde pencere denizlik yüksekliği doğru olarak verilmiştir?
Çizim ölçeği kısmında scaled to fit yazdığında çizim kâğıt boyuna göre otomatik ölçeklendirilir.
Çizici kalem kalınlığı ayarlamalarını plot style table (Pen assignments) kısmından yaparız.