SORU BANKASI Filtrele

Öğretim İlke ve Yöntemleri Soruları


Soru 1

I. Grupla işbirliği içinde çalıştırması     II. Geçmiş yaşantılarından örnekler verme imkanı tanıması     III. Analiz, sentez ve değerlendirme gücü kazandırması     IV. Uygulama yapma olanağı sağlaması       V. Öğrencilerin yorum yapması

Yukarıdakilerden hangileri tartışma yönteminin sağladığı faydalardır?

A) I, II ve IIIB) I, II ve VC) I, III ve V
D) II, III ve VE) II, IV ve V

Soru 2

Bir öğretmen, öğrenme sürecinde yaptığı açıklamalarla öğrencilerinde konuya merak uyandırmış, ön bilgilerini ortaya çıkarmış ve onların öğrenme motivasyonunu artırmıştır. Bu öğrenme sürecinde 5E modelini kullandığı dikkate aldığında öğretmenin aşağıdaki aşamalardan özellikle hangisi kapsamında çalışmalar yaptığı söylenebilir?

A) Girme B) Derinleştirme
C) Açıklama D) Değerlendirme
E) Keşfetme

Soru 3

Hayri Öğretmen dersinde öncelikle öğrencilerin işlenecek konuya ilişkin var olan öğrenme geçmişlerini ortaya çıkarmıştır. Ardından, yeni konuyu ön bilgilerle ilişkilendirmeler yaparak açıklamıştır. Bu ilişkilendirme sürecinde de tümdengelimsel bir yaklaşım temele almıştır. Hayri Öğretmen'in aşağıdaki öğrenme yaklaşımlarından hangisinin kullanıldığı söylenebilir?

A) İşbirlikli B) Bireyselleştirilmiş
C) Anlamlı D) Basamaklı
E) Okulda

Soru 4

Kimya öğretmeni , öğrencilerinden bir problemin çözümü için hayal güçlerini kullanarak değişik fikirler üretmelerini istemiştir.  Bu örnekteki öğretmen hangi  öğretim tekniğini kullanmıştır?

A) Örnek olay B) Beyin fırtınası
C) Altı şapka düşünme D) Tartışma
E) Rol oynama

Soru 5

Bir zümre başkanı okula yeni gelen öğretmene fotokopi makinesinin nasıl çalışacağını aşama aşama anlatmak istemektedir. Zümre başkanının aşağıdaki hangi tekniği kullanması daha işlevsel olur?

A) Gösteri B) Anlatma
C) Mikro öğretim D) Grup çalışmalası
E) Gözlem

Soru 6

Tarık Öğretmen sosyal bilgiler dersinde, "Milli bilinç uyanıyor." konusu kapsamında etkinliklerin başlangıç bölümünde öğrencilerine "Biz Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yaşıyoruz. İsterseniz önce bu coğrafyadaki halkın o dönemdeki mücadelelere katkısından söz edelim." açıklamasını yapmıştır. Bu öğretim sürecinde aşağıdaki işlemlerden özellikle hangisinin gerçekleştirilmeye çalışıldığı söylenebilir?

A) Öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmelerini sağlamak
B) Bir etkinlikte birden fazla kazanımı gerçekleştirmek
C) İçeriği yer ve yaşayış kapsamında çevreye uygun düzenlemek
D) Bilgileri gerçek yaşamda kullanılacak türden seçmek
E) Bilginin herkesçe aynı biçimde anlaşılmasına gayret etmek

Soru 7

Sınıfla öğrencileri öğrenmeye güdülemek için sınıfın amaç yapısını iyi belirlemek gerekir. Johnson; iş birliğine, yarışmaya ve bireyselleştirmeye dayalı olmak üzere üç tür amaç yapısı olduğunu ifade eder. Sınıfın amaç yapısı bir bakıma öğrencilerin yarışma, İş birliği yapma ve bireysel çaba gösterme düzeyine işaret etmektedir. Buna göre aşağıdakilerin hangisinin gerçekleştiği bir sınıfın amaç yapısını oluşturan temel yaklaşımın iş birliğine dayalı öğretim olduğu söylenebilir?

A) Aynı çalışma sürecine katılan tüm öğrencilerin aynı başarı puanını alması
B) Her öğrencinin kendi özelliğine dayalı olarak farklı notlar alması
C) Sınıfla en çok puanı alacağı öğrencinin tek kişi olacağının belirtilmesi
D) Oluşturulan farklı gruplardaki öğrencilerin birbirlerini rakip olarak görmesi
E) Heterojen gruplarda öğretmenin anlattığı bilgileri ezberleyen öğrencilerin başarılı kabul edilmesi

Soru 8

Öğretim sürecinde uygulanan faaliyetlerin amacına ulaşmasında dikkate alınması gerekenlerden biri de okulun bulunduğu bölge halkının önem verdiği yaşayış özellikleridir. Bu özellikler, seçilen konuların açıklanması sırasında verilecek örnekler ya da öğrencilere sunulacak araştırma ödevinin nitelikleri için rehberdir. Verilen açıklamada öğretimi düzenlemede aşağıdaki öğretim ilkelerinden özellikle hangisinin kullanılmasının önemi vurgulanmaktadır?

A) Özelden genele B) Bilinenden bilinmeyene
C) Basitten karmaşığa D) Yakından uzağa
E) Somuttan soyuta

Soru 9

I. Her öğrenci konusunu sunar. sunu, kamera, video, teyp vb. kayda alınır.  ll. Dersten sonra sunu birlikte izlenir, tartışılır ve değerlendirilir.  lll. Alınan dönütler ışığında dersler yeniden düzenlenir.  IV. Dersler yeniden öğreti lir, kayıt yeniden yapılır ve yeniden değerlendirmeye geçilir. Yukarıdaki aşamaların gerçekleştiği  öğretim tekniği  hangisidir?

A) WorkshopB) GösteriC) Mikroöğretim
D) BenzetmeE) Anoloji

Soru 10

Cenk Öğretmen'e göre sınıflar heterojen öğrenci topluluklarıdır ve bu topluluğun birbiriyle eş güdümlü bir şeklide öğrenme ürünlerine ulaşması olağan değildir. Aynca bu öğretim şeklinde öğretmenlerin her öğrenciye öğrenme faaliyetleriyle ilgili geri bildirim sunması ve her öğrencinin istenilen davranışı göstermesi mümkün olmamaktadır. Ona göre öğrencilerin bilgi ve becerilerini eksiksiz şeklide öğrenerek öğrenme birimlerinde kişisel özelliklerine uygun şeklide ilerlemeye yöneltilmesi gerekir. Cenk Öğretmen'in aşağıdaki model ya da yaklaşımlardan özellikle hangisine göre öğrenme - öğretme sürecini planlaması gerektiğini savunduğu söylenebilir?

A) Kuantum öğrenme B) Anlamlı öğrenme
C) İşbirlikli öğrenme D) Programlı öğrenme
E) Tam öğrenme

Soru 11

Bir öğretmenin yaşanmış bir olayı, bir problem durumunu gerçek ortamında gerçekleşiyormuş gibi ortamı yapılandırarak işlemesi ve bu durum üzerinde öğrencilerden durumu çözmelerini istemesi hangi yöntem ya da tekniği kullandığını gösterir?

A) Örnek olay B) Simülasyon
C) Problem çözme D) Proje
E) Gösterip yaptırma

Soru 12

Bir fen ve teknoloji öğretmeni dersinde öğrencilerinin günlük yaşamda karşılaştıkları problemlere ilişkin çözümler üretmelerini ve bunların somut şekilde tasarlamalarını ister. Böylece bu tasarlama sürecinde öğrenciler önce birden fazla duyu organı kullanarak kalıcı bilgiler edinmiş; daha sonra da öğrendikleri bilgilerle yaşamı kolaylaştıran kitap okuma gözlüğü, akıllı eldiven, erken kalkmayı sağlayan kulaklık vb. çalışmalar yapmışlardır. Bu öğretim sürecini düzenlemede yararlanılan öğretim ilkeleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?

A) Açıklık-Yakından uzağa
B) Etkin katılım-Hayatilik
C) Öğrenciye görelik-Ekonomiklik
D) Güncellik-Açıklık
E) Somuttan soyuta-Güncellik

Soru 13

Biyoloji alanındaki evrensel bilgilere göre bitki bir üreticidir. Ön koşul bilgilere sahip ve bilgiyi kendi yaşantılarıyla oluşturan öğrencilere göre ise bitki şu şeklide açıklanmalıdır: "Bitki her zaman üretici değildir. Bazı gözlemlerimizde farklı nedenlerden dolayı çürüyen bitkilerin başka canlıların üremelerini engellediğini fark ettik. Bu nedenle bitkiyi, üreticilik görevine sahip ve doğanın değişimine katkı sağlayan bir organizma olarak tanımlamak gerekir." Bu sonuçlara ulaşılan öğrenme sürecinde aşağıdaki öğrenme - öğretme yaklaşımlarından hangisinin kullanıldığı söylenebilir?

A) Bilgisayar destekli öğretim
B) Programlı öğretim
C) Yapılandırmacılık
D) Sosyal öğrenme
E) Anlamlı öğrenme

Soru 14

Öğrencilerin öğrenmelerinde onların öğrenme geçmişleri hayati bir rol oynamaktadır. Ayrıca süreçte art arda gelen öğrenci başarısızlıklarının, gerekli düzeltmeler yapılmadığı takdirde birikir ve bu durum öğrencilerin akademik başarıları üzerinde olumsuz bir etkiye sebep olur. Bu iki unsurun oluşturacağı olumsuzlukların ortadan kaldırılması her öğrenciye ek zaman gerektirmeyecek kaliteli bir öğretim sürecinin planlanması ve öğrencilerin sebat etmeleriyle mümkündür. Çünkü öğrenilme niteliğine sahip bir bilginin herkes tarafından öğrenilmesini temel almak zor değildir. Bu ifadelerin sahibi olan bir öğretmenin aşağıdaki model ya da yaklaşımlardan özellikle hangisinin görüşlerini benimsediği söylenebilir?

A) Basamaklı öğretim B) Programlı öğrenme
C) İşbirlikli öğrenme D) Okulda öğrenme
E) Bireyselleştirilmiş öğretim

Soru 15

Sınıfiçi etkinliklerde öğretmenin jest ve mimiklerini kullanmasının en önemli yararı aşağıdakilerden hangisidir? 

A) Mesajı daha güçlü iletmek
B) Öğrencilerin dikkatini çekmek
C) Konuyu daha kısa sürede anlatmak
D) Dersi sıkıcılıktan kurtarmak
E) Dersi eğlenceli

Soru 16

Bir öğrenme sürecinin başında öğrencilere tanılayıcı test uygulanmış ve bu testin sonuçlarına göre onlarda eksik olduğunun belirlendiği ön koşul öğrenmeleri tamamlayıcı öğretim etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Ardından ünitede yer alan kazanımlar doğrultusunda ders işlenmiş ve sürecin sonunda bir izleme testi yapılmıştır. Bu testin sonuçlarına göre öğrenme eksiği olan öğrencilere ek öğretim etkinlikleri sunulmuştur. Öğrenciler istenilen öğrenme düzeyine ulaştığında bir sonraki üniteye geçilmiştir. Gerçekleştirilen bu öğretim süreciyle ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılamaz?

A) Öğrenci başarı puan dağılımının ranjının daraltması amaçlamıştır.
B) Süreçte, öğrencilerin öğrenme geçmişleri dikkate alınmıştır.
C) Öğretim hizmetinin niteliğini artırmaya yönelik uygulamalar yapılmıştır.
D) Hatalardan arınık bir öğretim düzeni oluşturulmaya çalışılmıştır.
E) Öğrencilerin kendilerine özgü öğrenme düzeyine sahip olmaları amaçlanmıştır.

Soru 17
Bilimsel yöntemi kullanma - Kompozisyon yarışmalarına katılma - Bir iş makinesini ustalıkla kullanabilme - Pastoral şiirlere ilgi duyma - Kişisel özelliklerini tanımaya ilgi duyma

Yukarıda özelliği verilmeyen zeka alanı hangisidir?

A) ÖzedönükB) SözelC) Mantıksal
D) SosyalE) Bedensel

Soru 18

Ali Öğretmen tarih dersinde öğrencilerine bir problem durumu vererek, bu sorunu tanımlamalarını ve çözüm önerileri geliştirmelerini istemiştir. Geliştirdikleri çözüm önerilerinden tartışmalı olanları seçerek görselleştirmelerini ve sınıfın çeşitli yerlerine asmaları gerektiğini belirtmiştir. Daha sonra öğrencilerden kendilerine en uygun gelen çözümün asılı olduğu yere gitmelerini ve savundukları çözüme gerekçeler üretmelerini istemiştir. Gruplar hazırladıkları gerekçeleri sınıfa sunarak sınıfta bir tartışma ortamı düzenlenmiştir. Ali öğretmen’in sınıfta uyguladığı öğretim yöntem ya da tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Görüş geliştirme B) Problem çözme
C) Köşeleme D) İstasyon
E) Tartışma

Soru 19

Seda kendi öğrenme sürecini hatırlar, düşünür, bunları kontrol eder ve yönlendirir. Bir problemi çözmek için farklı yöntemler kullanır ve problemlere yeni çözümler üretir. Gagne'ye göre Seda'nın bu özelliği hangi öğrenme ürünü içerisinde yer alır?

A) Sözel bilgi B) Zihinsel beceriler
C) Tutum D) Bilişsel strateji
E) Psikomotor beceri

Soru 20

Oğuzhan, pratik uygulamalar yerine olayın özünü kavrar. Düşünce ve olayları sezgi yoluyla anlar ve öğrenir. Karar vermeden önce çevreyi dikkatlice izler. Farklı bakış açılarıyla bilgi toplamaya çalışır, fikirlerin oluşmasında kendi duygu ve düşüncelerine güvenir. Gözlem en etkili öğrenme biçimidir. Kolb'a göre Oğuzhan'ın öğrenme biçimi, aşağıdakilerden hangisidir?

A) AnalitikB) AktifC) Yansıtıcı
D) SomutE) Kavramsal
Seçilen
Soru
Sayısı
0
12
2 Sayfada Toplam 34 soru listeleniyor