MESLEK ALANLARINI TANIYALIM
Sağlık Hizmetleri
ALANIN TANITIMI

Ülkemizde sağlık hizmetleri Dünya sağlık örgütüne göre sağlığın bütüncül tanımına uygun olarak “koruyucu halk sağlığı hizmeti”, “tedavi edici sağlık hizmeti” ve “rehabilite edici sağlık hizmetleri” şeklinde yapılandırılmıştır. Bu yapılanma ulusal ve uluslararası hizmet sektörü olarak Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) standartlarını kapsamaktadır. Dolayısıyla bu sektörde yetiştirilen nitelikli eğitim almış sağlık çalışanları AB normlarına göre serbest dolaşım hakkı kazanmış dört profesyonel sektörden birisidir.

Ülkemizdeki sağlık meslek çalışanları, ihtiyaç duyulduğunda dünyanın her yerinde özellikle Avrupa coğrafyasında istihdam edilecek nitelikleri fazlasıyla taşımaktadır. Sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler çerçevesinde ülkemizin sağlık sisteminde kurumsal bir reform süreci yaşanmaktadır. Bu sureci başarıya taşıyacak en önemli unsurlardan birisi de rekabeti artıracak, istihdamı gerçekleştirecek, nicel olarak yeterli, nitelik olarak hayat boyu öğrenmeyi benimsemiş, toplam kalite mantığı ile çalışan sağlık personeli olacaktır.

Sağlık alanındaki mesleki eğitim öğretim programları ile Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, üniversiteler, kamu kurumları ve tüzel kişiliklere bağlı sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarının ilgili birimlerinde istihdam edilmek üzere ve bu kurumların personel ihtiyacına cevap verecek nitelikli sağlık personeli yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu programlarda; sağlıklı bireyin yaşam kalitesini artırmaya yönelik koruyucu sağlık hizmetleri veren, hastalık hâlinde bireylere teşhis ve tedavi ile rehabilite edici sağlık hizmetleri veren bireylerin yetiştirilmesine yönelik eğitim ve öğretim hizmeti verilmektedir.

İnsan yaşamı devam ettiği sürece sağlık alanındaki hizmetlere de sürekli ihtiyaç olacaktır. Bu alanlarda rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla Sağlık alanı birey, aile, kurum ve kuruluşlara profesyonel hizmet götürebilecek meslek elemanlarının yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu da ancak dünya standartlarına uyum sağlayabilecek mesleki eğitim ile mümkün olacaktır.


MESLEK ELMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER


Hemşire olmak isteyenler;

 Görevini ifa ederken ırk, dil, din, mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce ve sosyoekonomik ayrım yapmayan,

 Açık ve kapalı ortamlarda çalışmaya uygun,

 Ahlaki değerlere sahip,

 Ekip çalışma ruhuna sahip,

​ İş disiplinine sahip,

 Mesleki etiğe sahip,

 Sorumluluk sahibi,

 Planlı ve organize olmayı bilen,

 Zamanı iyi kullanan,

 Detaylara dikkat eden,

 İnsanlara yardım etmekten hoşlanan,

 İnsanlarla rahat iletişim kurabilen,

 Güler yüzlü, şefkatli ve sevecen,

 Sabırlı ve soğukkanlı,

 Acil durumlarda hızlı ve doğru karar verebilen,

 Seri ve hızlı hareket edebilen,

 Temiz ve düzenli,

 Sır saklamayı bilen ve güvenilir,

 Yeniliklere ve teknolojik gelişmelere açık,

 Bedenen ve ruhen sağlıklı kişiler olmalıdır.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Hemşireler mesleğine özel üniforma giyerler. Kapalı ortamda, sürekli hareket halinde, doktor ve diğer sağlık personeli ile birlikte ekip olarak çalışmalarını yürütürler. Sürekli olarak hasta, hasta yakınları ve toplum ile iç içedirler.

Çalışma saatleri sağlık kurum veya kuruluşlarının özelliklerine göre değişmekle birlikte gündüz mesaisi, vardiya usulü çalışma saatleri olabildiği gibi gece, hafta sonu ve acil nöbetlerinde görev alırlar. Çalışma ortamları yoğun, psikolojik açıdan yıpratıcı ve streslidir Tekniğine uygun çalışılmadığı ve güvenlik kurallarına dikkat edilmediği takdirde hem kendisi hem de hastalar enfeksiyon hastalıklarına maruz kalır.


İŞ BULMA İMKÂNLARI


Hemşireler; Sağlık Bakanlığı, üniversitelerin ve özel sektördeki koruyucu, teşhis ve tedavi hizmeti veren kurum kuruluşların ilgili birimlerinde, özel sektördeki yetiştirme yurtları, gündüz çocuk bakım evleri (kreş), yaşlı bakım evlerinde (huzurevleri) yardımcı sağlık personeli olarak iş bulabilirler.

Hemşirelerin meslekte iş bulma olanağı kamuda sınavla (Kamu Personeli seçme Sınavı) ve özel sektörde yetenek ve bilgiye bağlıdır. KPSS sınav sonuçlarına göre sözleşmeli sağlık personeli statüsünde de personel istihdamı yapılmaktadır.

Sağlık alanında yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır ve sayıları gittikçe artan özel hastanelerde de iş bulma şansı da artmaktadır.


EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI


Hemşirelik mesleği meslek eğitimi sağlık meslek liselerinin hemşirelik alanında diploma programları ile verilmektedir.

Sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümünden mezun olanlar ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.



Sınavsız Olarak Girilebilen Yüksekokullar:

 Diyaliz

 Elektronörofizyoloji

 Fizik Tedavi

 Hidroterapi

 İş ve Uğraşı Terapisi

 Laboratuvar

 Laborant ve Veteriner Sağlık (Açık Öğretim)

 Patoloji Laboratuvar

 Sağlık Kurumları İşletmeciliği

 Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Açık Öğretim)

 Tıbbi Laboratuvar

 Tıbbi Mümessillik ve Pazarlama

 Yaşlı Hizmetleri Bakımı



Lisans Programları:

 Ebelik (Hemşirelik Yüksekokulu)

 Ebelik (Sağlık Yüksekokulu)

 Hemşirelik (Hemşirelik Yüksekokulu)

 Hemşirelik (Sağlık Yüksekokulu)

 Hemşirelik Yüksekokulu

 Acil Yardım ve Afet Yönetimi

 Sağlık Yönetimi (Uygulamalı Bilimler)


ALANDA YER ALAN MESLEK DALLARI
OKULDA EĞİTİM VERİLEN DİĞER MESLEK ALANLARI
OKUL TÜRLERİ  / MESLEK LISESI  / [Adalet]   [Aile ve Tüketici Hizmetleri]   [Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi]   [Bilişim Teknolojileri]   [Biyomedikal Cihaz Teknolojileri]   [Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı]   [Çocuk Gelişimi ve Eğitimi]   [Denizcilik]   [El Sanatları Teknolojisi]   [Elektrik-Elektronik Teknolojisi]   [Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri]   [Gazetecilik]   [Gemi Yapımı]   [Gıda Teknolojisi]   [Moda Tasarım Teknolojileri]   [Grafik ve Fotoğraf]   [Güzellik Hizmetleri]   [Halkla İlişkiler]   [Harita-tapu-kadastro]   [Hasta ve Yaşlı Hizmetleri]   [İnşaat Teknolojisi]   [İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği]   [Kimya Teknolojisi]   [Konaklama ve Seyahat Hizmetleri]   [Kuyumculuk Teknolojisi]   [Laboratuvar Hizmetleri]   [Makine ve Tasarım Teknolojisi]   [Matbaa Teknolojisi]   [Metal Teknolojisi]   [Metalürji Teknolojisi]   [Mobilya ve İç Mekân Tasarımı]   [Motorlu Araçlar Teknolojisi]   [Muhasebe ve Finansman]   [Pazarlama ve Perakende]   [Plastik Teknolojisi]   [Radyo-televizyon]   [Raylı Sistemler Teknolojisi]   [Seramik ve Cam Teknolojisi]   [Tarım]   [Tekstil Teknolojisi]   [Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme]   [Uçak Bakım]   [Ulaştırma Hizmetleri]   [Yiyecek İçecek Hizmetleri]   [Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı]   [Yenilenebilir Enerji Teknolojileri]   [Sağlık Hizmetleri]   [Maden Teknolojisi]   [Geleneksel Türk Sanatları]   [Plastik Sanatlar]   [Havacılık ve Uzay Teknolojisi]   [Mikromekanik]   [Siber Güvenlik]