SORU BANKASI Filtrele

Dünya ve Ahiret Ünite / Modül Soruları


Soru 1

Bakara suresinin 154. ayetinde “Allah yolunda öldürülenlere ‘ölüler’ demeyin. Hayır, onlar diridirler. Ancak siz bunu bilemezsiniz.” denilerek şehitlere ‘ölüler’ demenin yanlış olduğu ifade edilmiştir. Şehitler Allah (c.c.) katında rızıklandırılmaktadırlar. Ayetin devamında bildirildiği üzere onlar diridirler fakat insanlar bunu fark edemez. İnsanların bilemeyeceği bu durum, anlayabilecekleri ‘ölü’ ve ‘diri’ kelimeleri ile bildirilmiştir.

Bu parçada ifade edilen, insanların bilemeyecekleri bir durumun anlayabilecekleri kelimelerle açıklanması aşağıdaki ayetlerin hangisinde vardır?

A) “Yakup, ‘Ben tasa ve üzüntümü ancak Allah’a arz ederim. Ben Allah tarafından sizin bilmediğiniz şeyleri bilirim’ dedi.” (Yusuf suresi, 86. ayet.)
B) “Allah’ın gökleri ve yeri hak ve hikmete uygun olarak yarattığını görmedin mi?” (İbrahim suresi, 19. ayet.)
C) “Musa’nın kavminden (insanları) hak ile doğru yola ileten ve onunla adaletli davranan bir topluluk da vardı.” (A’râf suresi, 159. ayet.)
D) “Biz onu, akıl erdiresiniz diye Arapça bir Kur’an olarak indirdik.” (Yusuf suresi, 2. ayet.)
E) “İman edip salih ameller işleyenlere, kendileri için; altından ırmaklar akan cennetler olduğunu müjdele.” (Bakara suresi, 25. ayet.)

Soru 2

Kur’an-ı Kerim’de sabır ve sızlanma kelimeleri karşıt kavramlar şeklinde geçmektedir. Sabır, akıl ve zekânın; sızlanma, acizliğin bir ifadesi sayılmıştır. Buna göre, düşünen bir kimse haramlardan sakınma konusunda gösterilen sabrın, Allah’ın (c.c.) azabına sabretmekten daha kolay olduğunu bilir.

Aşağıdaki ayetlerden hangisi bu parçada sözü edilen konuya örnektir?

A) “Ötekiler de ‘Allah bizi doğru yola iletmiş olsaydı biz de sizi iletirdik. Şimdi sızlansak da sabretsek de fark etmez. Bizim için artık sığınacak bir yer yok!’ derler.” (İbrahim suresi, 21. ayet.)
B) “Onlar öyle kimseler ki, Allah anıldığı zaman kalpleri titrer; başlarına gelene sabrederler, namaz kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden (Allah için) harcarlar.” (Hac suresi, 35. ayet.)
C) Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret. Doğrusu bunlar, azmedilmeye değer işlerdir.” (Lokman suresi, 17.ayet.)
D) “Sonra da iman edenlerden olup birbirine sabrı tavsiye edenlerden, birbirine merhameti tavsiye edenlerden olanlar var ya, işte onlar Ahiret mutluluğuna erenlerdir.” (Beled suresi, 17 ve 18. ayetler.)
E) “Asra yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.” (Asr suresi, 1-4. ayetler.)

Soru 3

Aşağıdakilerden hangisi kıyameti tasvir eden ayetlerdendir?

A) “Yoksa Allah tarafından kendilerini kuşatacak bir azabın gelmesinden veya onlar farkında olmadan kıyametin ansızın gelmesinden emin mi oldular?” (Yûsuf suresi, 107. ayet.)
B) “Sana kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar. De ki: Onun bilgisi ancak Rabbimin katındadır.” (A’râf suresi, 187. ayet.)
C) “Peki inkâr ederseniz, çocukları ak saçlı ihtiyarlara çevirecek o günden kendinizi nasıl koruyabileceksiniz?” (Müzzemmil suresi, 17. ayet.)
D) “Onlar, kıyamet gününün ansızın gelip çatmasını mı bekliyorlar? Şüphesiz onun alâmetleri belirmiştir.” (Muhammed suresi, 18. ayet.)
E) “Her kim, dünya nimetini isterse, kendisine ondan veririz; kim de ahiret sevabını isterse, ona da bundan veririz. Biz şükredenleri mükâfatlandıracağız.” (Âl-i İmrân suresi, 145. ayet.)

Soru 4

Berzah, dinî terim olarak ölümden sonra başlayıp mahşerdeki dirilişe kadar devam edecek olan kabir hayatına denir. Dünya hayatı ile ahiret hayatı arasındaki bir geçiş dönemini ifade eder. Ölen herkes berzah âlemine girecektir.

Aşağıdaki ayet ve hadislerden hangisi ölümden sonraki hayatın bu parçada sözü edilen aşaması ile ilgilidir?

A) “Nihayet onun canını aldı ve kabre koydu. Sonra dilediği bir vakitte onu yeniden diriltecektir.” (Abese suresi, 21- 22. ayetler.)
B) “Ölümü en çok hatırlayanlar ve ölüm sonrası için en güzel şekilde hazırlananlar Müminlerin en akıllı olanlarıdır.” (İbn Mâce, Zühd, 31.)
C) “Her canlı ölümü tadacaktır...” (Âl-i İmrân suresi, 185. ayet.)
D) “Onları ilk defa yaratmış olan diriltecektir. Çünkü O, hakkıyla her türlü yaratmayı bilendir.” (Yâsîn suresi, 79. ayet.)
E) “Ölüyü (kabre kadar) üç şey takip eder: Ailesi, malı ve ameli. Bunlardan ikisi döner, biri kalır. Çoluk çocuğu ve malı döner, ameli (kendisiyle) kalır.” (Buhârî, Rikak, 42.)

Soru 5

Aşağıdaki hadislerden hangisi ölümden sonraki hayatın ilk aşaması ile ilgili değildir?

A) “Kabir, ahiret menzillerinin ilkidir. Kişi ondan kurtulursa sonrası kolay olur. Eğer kurtulamazsa sonrası çetin olur.” (İbn Mâce, Zühd, 32.)
B) B) “Allah’ım, cehennemin fitnesinden ve azabından, kabir fitnesinden ve azabından, zenginlik fitnesinin şerrinden ve fakirlik fitnesinin şerrinden sana sığınırım...” (Buhârî, Deavât, 46.)
C) C) “Kabir, cennet bahçelerinden bir bahçe veya cehennem çukurlarından bir çukurdur.” (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 26.)
D) “Evlerinizi kabirlere çevirmeyin. Benim kabrimi de bayram yeri hâline getirmeyin. Bana salavat getirin, salavatınız bana ulaşır.” (Ebû Dâvûd, Menâsik, 96, 97.)
E) “Allah’ım! Acizlikten, tembellikten, cimrilikten, korkaklıktan, ihtiyarlıktan, kabir azabından sana sığınırım.” (Müslim, Zikir, 73.)

Soru 6

Cenaze işlemlerinde belirli bir sıra uygulanır. Cenaze (I) musalla taşı denen yere konur, (II) kefenlenir, (III) usulüne uygun olarak yıkanır, (IV) cenaze namazı kılınır, (V) kabre konulur.

Cenaze ile ilgili işlemlerin doğru olabilmesi için hangi iki işlemin yeri değiştirilmelidir?

A) I ile IIIB) I ile IIC) II ile III
D) II ile IVE) III ile IV

Soru 7

Tabiatın Allah (c.c.) tarafından yaratılıp idare edildiğini kabul edenler, O’nun ahiret hayatını da yaratıp devam ettireceğine inanmakta güçlük çekmezler.

Bu yargıda bulunan kişi hangi ayeti açıklıyor olabilir?

A) “Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz ve biz ona şah damarından daha yakınız.” (Kâf suresi, 16. ayet.)
B) “Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize ibadet edin ki, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız.” (Bakara suresi, 21. ayet.)
C) “… Diyecekler ki: ‘Bizi tekrar (hayata) kim döndürecek?’ De ki: Sizi ilk kez yaratan…” (İsrâ suresi, 51. ayet.)
D) “Sizi bir tek candan yaratan, kendisiyle mutlu olsun diye ondan da eşini yaratan O’dur.” (A’râf suresi, 189. ayet.)
E) “İnkâr edip ayetlerimizi ve ahirete kavuşmayı yalanlayanlara gelince, işte onlar azabın içine atılacaklardır.” (Rûm suresi, 16. ayet.)

Soru 8

Ahiret gününde kulun tâbi tutulacağı hesabın sonucu, Kur’an-ı Kerim’de, “tartıların ağır yahut hafif gelmesi” şeklinde ifade edilmiştir. Nasıl olacağını Allah’tan (c.c.) başka kimsenin bilmediği bu hesapta “tartılar”ı ağır gelenler kurtuluşa erecek ve mutlu bir hayat süreceklerdir. “Tartılar”ı hafif gelenler ise kendilerini hüsranda bulacaklardır.

Aşağıdaki ayetlerden hangisi bu konuya örnek verilebilir?

A) “Ölçtüğünüz zaman tastamam ölçün ve doğru terazi ile tartın. Bu hem daha iyidir hem de neticesi bakımından daha güzeldir.” (İsrâ suresi, 35. ayet.)
B) “İnsanlardan alırken ölçüp tarttıklarında tam, onlara vermek için ölçüp tarttıklarında ise noksan yapan hilekârlara yazıklar olsun!” (Mutaffifîn suresi, 1. ayet.)
C) “Orada (cennette) devamlı akan bir pınar, orada yükseltilmiş tahtlar, konulmuş kadehler, sıra sıra dizilmiş yastıklar, serilmiş halılar vardır.” (Gâşiye suresi, 13. ayet.)
D) “Namazı kılın, zekâtı verin. Önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah’ın katında bulacaksınız.” (Bakara suresi, 110. ayet.)
E) “O zaman kimlerin tartıları ağır gelirse işte bunlar kurtuluşa ermiş olacaklar.” (Mü’minûn suresi, 102. ayet.)

Soru 9

İnsanı en güzel şekilde yaratan Yüce Allah, ona bazı sorumluluklar da yüklemiştir. Peygamberler ve ilahi kitaplar aracılığıyla insanlara doğru yolu göstermiş, onlara iyiyi ve güzeli açıklamıştır. Rabbimiz, kullarından iyiye ve doğruya yönelmelerini, güzel davranışlarda bulunmalarını, salih ameller işlemelerini istemiştir. İnsanın dünyada güzel davranışlarda bulunup bulunmama konusunda imtihan edildiğini açıklamıştır. Bu durum da göstermektedir ki salih amel işleyip işlememek, insanın dünya hayatında imtihanı kazanmasının ya da kaybetmesinin temel ölçülerinden biridir. Bu konuda Rabbimiz şöyle buyurmuştur: ........... Parçanın anlamlı bir şekilde devam edebilmesi için sonuna aşağıdaki ayetlerden hangisi getirilmelidir?

A) “Hükümranlık elinde olan Allah, yücedir. O, her şeye hakkıyla gücü yetendir. O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.” (Mülk suresi, 1-2. ayetler.)
B) “Dediler ki: Ey Sâlih! Sen bundan önce içimizde ümit beslenen birisiydin. Şimdi babalarımızın taptıklarına tapmaktan bizi engelliyor musun? Doğrusu biz, bizi kendisine kulluğa çağırdığın şeyden ciddi bir şüphe içindeyiz.” (Hûd suresi, 62. ayet.)
C) “Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.” demişler. Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” demişti.” (Bakara suresi, 30. ayet.)
D) “Muhammed, sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir; ancak O, Allah’ın Resûlü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah, her şeyi bilendir.” (Ahzâb suresi, 40. ayet.)
E) “Biz: Ey Âdem! Sen ve eşin (Havva) beraberce cennete yerleşin; orada kolaylıkla istediğiniz zaman her yerde cennet nimetlerinden yeyin; sadece şu ağaca yaklaşmayın. Eğer bu ağaçtan yerseniz her ikiniz de kendine kötülük eden zalimlerden olursunuz, dedik.” (Bakara suresi, 35. ayet.)

Soru 10

Kur’an-ı Kerim’de ahiretin anlatıldığı bazı ayetlerde, insanın kendisine, “Nasıl var oldum, ne olacağım?” sorularına cevap bulması istenir. Bu sorunun birinci kısmında, bir yaratıcının varlığına inanan kimse, söz konusu sorunun ikinci kısmında ahiretin varlığını benimser.

Aşağıdakilerden hangisi bu parçada bahsi geçen ayetlere örnektir?

A) “De ki: “Onları ilk defa var eden diriltecektir.” (Yasin suresi, 79. ayet.)
B) “Her canlı ölümü tadacaktır...” (Âl-i İmrân suresi, 185. ayet.)
C) “… Dünya hayatı, ahiretin yanında çok az bir yararlanmadan ibarettir…” (Ra’d suresi, 26. ayet.)
D) “Ayetlerimizi ve ahirete kavuşmayı yalanlayanların amelleri boşa çıkmıştır.” (A’râf suresi, 147. ayet.)
E) “… Yoksa ahiretten vazgeçip dünya hayatını mı seçtiniz?” (Tevbe suresi, 38. ayet.)

Soru 11

(I) Dünyaya gelişinde pek âciz bir canlı olan insan, hayatının sonraki devrelerinde gelişip doğaya müdahale edebilen bir varlık haline gelir. (II) Ölümsüz bir âlem olan ahiretin varlığını benimsemek insanın yaratılışında bulunan bir özelliktir. (III) Ondaki bu gelişme kendisinde ebediyet duygusu meydana getirir. (IV) İnsanın, ölümden korkması bu ebediyet duygusuna bağlanabilir. (V) Hâlbuki insan her canlı gibi kendisinin de bir gün öleceğini bilir.

Bu parçada kaç numaralı cümle düşüncenin akışını bozmaktadır?

A) IB) IIC) IIID) IVE) V

Soru 12

“Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele. Onlar, başlarına bir musibet gelince ‘Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aitiz ve şüphesiz O’na döneceğiz’ derler.” (Bakara suresi, 155 ve 156. ayetler.)

Bu ayetlerde aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) KıyametB) İmanC) Teslimiyet
D) TevekkülE) Sabır

Soru 13

“Gafil durma şaşkın, bir gün ölürsün
Dünya sana bâki değil ne fayda
Ettiğin işlere pişman olursun
Pişmanlığın ele girmez ne fayda”
                                   (Teslim Abdal)

Bu şiirin ana fikri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Nasıl olsa öleceksek bir şey yapmak anlamsızdır.
B) Dünyadaki bütün canlılar için ölüm kaçınılmazdır.
C) Dünya ancak gafil olmayanlar için baki olacaktır.
D) İnsan, yaptığı hatalardan pişmanlık duymalıdır.
E) Kişi dünyada iken ahiret için hazırlık yapmalıdır.

Soru 14

“Onlar, başlarına bir musibet gelince ‘Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aitiz ve şüphesiz O’na döneceğiz’ derler.” (Bakara suresi, 156. ayet.)

Bu ayette, müminlerin başlarına bir musibet geldiğinde hangi duruma düşmediklerine işaret edilmektedir?

A) İnkârB) İftiraC) İnat
D) İsyanE) İstismar

Soru 15
.......... kelime olarak “dikilmek, ayağa kalkmak, durmak ve canlıların Yüce Allah’ın huzurunda saygıyla duracakları gün” anlamlarına gelir. Kur’an-ı Kerim’de, bazı ayetlerde dünya düzeninin bozulması ve dünya hayatının sona ermesi olarak tanımlanırken bazı ayetlerde de insanların Allah Teâlâ tarafından diriltilmeleri, mahşer yerinde toplanmaları anlamında kullanılır.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) KıyametB) AhiretC) Ecel
D) KabirE) Mahşer

Soru 16

Kur’an-ı Kerim’de Müslüman’ın hayatında karşılaştığı olumsuz durumlarda nasıl davranması gerektiği açıklanmaktadır. Hayatta çeşitli olumsuzluklarla karşılaşan insanların bunlara sabırla karşı koyması istenmekte, bir yakını vefat eden müminin, “Biz Allah’a aitiz ve elbet ona döneceğiz.” (Bakara suresi, 156. ayet.) teslimiyeti ile Allah’ın (c.c.) takdirine rıza göstermesi gerektiği belirtilmektedir.

Bu parçaya göre;

I. Yakınların ölümünde Allah’ın (c.c.) takdirine razı olunmalıdır.

II. Olumsuzluklar karşısında mütevekkil olunmalıdır.

III. Sabrın da bir sınırının olduğu bilinmelidir.

yargılarından hangileri doğrudur?

A) Yalnız IB) I ve IIC) I ve III
D) II ve IIIE) I, II ve III

Soru 17

Ölümle birlikte yok olup gideceğini düşünen bir insan için dünyadaki hiçbir şeyin anlamı kalmaz. Çünkü ...........

İkinci cümle aşağıdakilerden hangisi ile devam ederse anlamlı olur?

A) Ölümü düşünmenin bir faydası yoktur.
B) Ölüm için gerekli hazırlığı yapmamıştır.
C) İnsanın ruhu bedenden ayrılınca ölümsüz olur.
D) İnsan dünyada ölümsüz olmak için çalışır.
E) Dünya hayatı ahiret inancı ile anlam kazanır.

Soru 18

Aşağıdakilerden hangisi vefat eden bir Müslüman için geride kalanların yapması gereken görevlerden değildir?

A) Ardından dua etmek B) Cenaze namazını kılmak
C) Cenazeyi defnetmek D) Ardından ağıt yakmak
E) Varsa borçlarını ödemek

Soru 19

Ahirete inanan bir insanın hayatı, düzen ve disiplin içinde olur. Çünkü o yaptığı iyi şeylerin mükâfatını, kötü şeylerin de cezasını göreceğine inandığı için kötülüklerden uzak durup iyiliklerini artırmaya çalışır. Ahirete inanmakla sorumluluk duygusu gelişeceği için bencillik ve aşırı hırstan uzak, tevekküle dayanan bir yaşamı olur.

Bu parça, aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabıdır?

A) Ahirete inanmanın faydaları nelerdir?
B) Yapılan iyilikler kötülükleri yok eder mi?
C) Dünya ahiret dengesi nasıl kurulmalıdır?
D) Yapılan iyiliklerin mükâfatını kim verecektir?
E) İnsanda sorumluluk duygusunu oluşturan nedir?

Soru 20

Kur’an-ı Kerim’de sıkıntı ve belalar karşısında direnç gösterme şeklinde sabır tavsiye edilir. Ancak bazı durumlar karşısında tepkisiz kalmak doğru bir davranış değildir. Buna göre sabrın hükmü katlanılan sıkıntının mahiyetine göre değişir. Mesela haramlardan uzak durmada ve dinî görevlerin ifasında tahammül gösterme şeklindeki sabır farz; can, mal ve namusunun saldırıya uğramasına tepkisiz kalma şeklindeki sabır haram; bedenine zarar verecek derecedeki acılara katlanma şeklindeki sabır mekruh; dinen yapılmasında bir sakınca olmayan konularda sabır göstermek de mubahtır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi farz hükmündedir?

A) Gözlere zarar verse de çok okumaya özen göstermek.
B) Sakatlandıktan sonra da oynamaya devam etmek.
C) Ramazan ayında açlığa ve susuzluğa katlanmak.
D) Sınavda başarılı olabilmek için her şeyi göze almak.
E) Hastalığın Allah’tan (c.c.) geldiğini bilip tedavi olmamak.
Seçilen
Soru
Sayısı
0
1234
4 Sayfada Toplam 79 soru listeleniyor