SORU BANKASI Filtrele

Kur’an’a Göre Hz. Muhammed Ünite / Modül Soruları


Soru 1

Hz. Muhammed (s.a.v.) hakkında ayet bulunmayan konular hakkında hükümler koyarak bazı şeyleri helal veya haram kılmıştır. “Peygamber onlara iyiliği emreder ve onları kötülükten meneder; yine onlara temiz şeyleri helâl, pis şeyleri haram kılar.” (A’râf suresi, 157. ayet.) anlamındaki ayet bunun açık delilidir.

Hz. Peygamber’in parçada anlatılan görevi aşağıdakilerden hangisidir?

A) TeşriB) DavetC) Tebliğ
D) TemsilE) Tebyin

Soru 2

“İşte bu hükümler, Allah’ın koyduğu sınırlarıdır. Kim Allah’a ve Peygamberine itaat ederse, Allah onu, içinden ırmaklar akan, içinde ebedî kalacakları cennetlere sokar. İşte bu büyük başarıdır.” (Nisâ suresi, 13. ayet.)

Bu ayete göre;

I. Allah’ın (c.c.) koyduğu hükümler sınırlı sayıdadır.
II. Cenneti kazanmak Müslümanlar için büyük bir başarıdır.
III. Allah’a (c.c.) ve Hz. Peygamber’e uyanlara mükâfat vardır.

yargılarından hangileri doğrudur?

A) Yalnız IIB) I - IIC) I - III
D) II - IIIE) I - II - III

Soru 3

“Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar. Namazı dosdoğru kılar, zekâtı verirler. Allah’a ve Resulüne itaat ederler. İşte bunlara Allah merhamet edecektir. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe suresi, 71. ayet.)

Bu ayete göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Birbirlerinin dostu olanlar kötülükten emin olurlar.
B) Yüce Allah, emirlerine uyanlara merhamet edecektir.
C) Hz. Peygamber’e uyanlara Allah (c.c.) merhamet eder.
D) Hz. Peygamber’e itaat edenler ibadetleri yerine getirirler.
E) Müslüman olan erkek ve kadınlar kötülükten men ederler.

Soru 4

“Merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez.” (Ebu Dâvûd,, Edeb,16.)

“Ben, ancak dağıtıcıyım. Veren Allah’tır. (Hazineler O’nundur.)” (Müslim, 2/719, 1037.)

“Kim Müslüman kardeşine alçakgönüllü davranırsa Allah onu yükseltir. Kim kibirlenir, üstünlük taslarsa Allah onu alçaltır.” (Taberani, Evsat, 7707.)

“Her işittiğini aktarmak kişiye yalan olarak yeter.” (Müslim, Mukaddime, 5.)

“Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız; müjdeleyiniz, korkutmayınız…” (Buhârî, Cihâd, 164.)

Aşağıdaki konulardan hangisiyle ilgili hadis bulunmamaktadır?

A) CesurlukB) DoğrulukC) Cömertlik
D) MerhametE) Mütevazılık

Soru 5

Dediler ki: “Bu nasıl peygamber! Yemek yiyor, çarşılarda dolaşıyor. Ona bir melek indirilmeli ve kendisiyle birlikte o melek de uyarıcılık görevi yapmalı değil miydi?” (Furkan suresi, 7. ayet.)

Yukarıdaki ayete göre;

I. İnsanlara gönderilen peygamberler kendileri gibi insandır.
II. Uyarma görevi peygamberlerin değil meleklerin görevidir.
III. Peygamberler de toplum hayatının içerisinde yer almışlardır.

ifadelerinden hangileri doğrudur?

A) Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız III
D) I - IIIE) II - III

Soru 6

Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de, Hz. Peygamber’i büyük bir ahlak sahibi, müminler için güzel bir örnek olarak takdim etmiş ve Müslümanları Hz. Peygamber’e uymaya, ona itaat etmeye çağırmıştır. Ona uyulması gerektiğini bildiren ayetlerden birinde şöyle buyrulmuştur: “De ki: Ey insanlar! Şüphesiz ben, yer ve göklerin hükümranlığı kendisine ait olan Allah’ın hepinize gönderdiği peygamberiyim. O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O, diriltir ve öldürür. O hâlde, Allah’a ve O’nun sözlerine inanan Resulüne, o okuyup yazması olmayan peygambere iman edin ve ona uyun ki doğru yolu bulasınız.” (A’râf suresi, 158. ayet.)

Parçaya göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Hz. Peygambere itaat edenler doğru yolu bulurlar.
B) Hz. Muhammed (s.a.v.) Müslümanlar için örnektir.
C) Hz. Peygamber’e uyulmasını Allah (c.c.) emretmiştir.
D) Hz. Peygamber, okuma-yazmaya çok önem vermiştir.
E) Hz. Peygamber’in ahlakı güzeldir ve örnek alınmalıdır.

Soru 7

Hz. Muhammed (s.a.v.) toplumun her kesimini ilgilendiren davranış zenginliğine sahiptir. O, dünya nimetleriyle imtihan edilmiş, zaman zaman insanların kötü davranışlarına muhatap olmuştur. Hz. Peygamber; aile reisi, eğitici, imam ve komutan olarak hayatın her aşamasında kendine ait güzellikler sergilemiştir. ,

Parçada Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hangi görevine vurgu yapılmaktadır?

A) TeşriB) TebliğC) Temsil
D) TebyinE) Peygamberlik

Soru 8

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olarak gönderildiği dönemde insanlar farklı inançlara sahiptiler. Toplumda ateşe, putlara ve gök cisimlerine tapan insanlar bulunuyordu. Böyle bir dönemde Yüce Allah insanları içine düştükleri olumsuz durumlardan kurtarmak amacıyla Hz. Muhammed’i (s.a.v.) göndermiştir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan ........... ayetiyle de Hz. Peygamber’in bu yönüne vurgu yapılmıştır.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdaki ayetlerden hangisi getirilemez?

A) Ey peygamber! Seni tanık, müjdeci, uyarıcı, izniyle Allah’a çağırıcı ve etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.” (Ahzâb suresi, 45-46. ayetler.)
B) Onun için Allah’a, Peygamberine ve indirdiğimiz o nûra (Kur’an’a) inanın. Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” (Teğabün suresi, 8. ayet.)
C) “İşte bunda, Allah’a kulluk eden topluluk için yeterli açıklama vardır. (Ey Muhammed!) Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiyâ suresi, 106-107. ayetler.)
D) “Şüphesiz biz seni müjdeleyici ve uyarıcı olarak hak ile gönderdik. Hiçbir ümmet yoktur ki, aralarında bir uyarıcı gelip geçmiş olmasın.” (Fâtır suresi, 24. ayet.)
E) “Doğrusu biz seni Hak (Kur’an) ile müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. Sen cehennemliklerden sorumlu değilsin.” (Bakara suresi, 119. ayet.)

Soru 9

(I) Hz. Peygamber’e uymak ve ona itaat etmek Allah (c.c.) sevgisinin ayrılmaz bir parçasıdır. (II) Onun gösterdiği yolu gönülden benimsemeyen kişinin Allah’ı (c.c.) sevdiğini iddia etmek mümkün değildir. (III) Ayrıca Hz. Peygamber’e uymak, Allah’ın (c.c.) sevgisine ve bağışlamasına mazhar olmanın da ön şartıdır. (IV) Hz. Muhammed (s.a.v.), Allah (c.c.) tarafından Kur’an’ı açıklamakla da görevlendirilmiştir. (V) Müslümanlar, Allah’a (c.c.) iman ve itaat ederek O’nun gönderdiği son peygamber Hz. Muhammed’in (s.a.v.), Yüce Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna şahitlik ederler.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

A) IB) IIC) IIID) IVE) V

Soru 10

(I) Yüce Allah, İslam davetini kabul edip Müslüman olanları mükâfatlandıracağını bildirmektedir. (II) Daveti inkâr edip Allah’ın (c.c.) emirlerine karşı gelenlere ise O’nun azabı hak olacaktır. (III) Hz. Peygamber iman edenleri, Allah’ın (c.c.) vereceği mükâfatlarla müjdelemiş; inkâr edenleri de uyarmıştır. (IV) Hz. Peygamber’in takip ettiği yol iyiliği teşvik etmek ve kötülükten sakındırmak olmuştur. (V) Allah’a (c.c.) kulluk amacıyla yaratılan insan, zaman zaman bu görevini unutmuş başka varlıklara kulluk etmeye başlamıştır.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

A) IB) IIC) IIID) IVE) V

Soru 11

“Kim Allah’a ve Peygamberine karşı isyan eder ve sınırlarını aşarsa Allah onu, devamlı kalacağı bir ateşe sokar ve onun için alçaltıcı bir azap vardır.” (Nisâ suresi, 14. ayet.)

Bu ayete göre;

I. Allah (c.c.) ve Hz. Peygamber’e itaat edenlere azap yoktur.
II. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) uymayanlar cehenneme gidecektir.
III. Allah’ın (c.c.) sınırlarını aşanlar, Hz. Peygamber’e itaat edenlerdir.

yargılarından hangileri doğrudur?

A) Yalnız IB) I - IIC) I - III
D) II - IIIE) I - II - III

Soru 12

(I) Hz. Muhammed (s.a.v.) insanları doğru yola çağıran, dini tebliğ eden bir peygamberdir. (II) O, insanlara Allah’ın (c.c.) ayetlerini anlatmış, onları şirk, küfür ve nifaktan temizlemiş, Kur’an hükümlerini, emir ve yasaklarını hayatında uygulamıştır. (III) Hz. Muhammed (s.a.v.) kırk yaşına kadar kişiliği ve güzel ahlakı ile toplumda dikkat çeken birisi olarak tanınmıştır. (IV) Hz. Peygamber, ümmetine karşı görevini en güzel şekilde yerine getirmiştir. (V) Ümmetinin de görevi ona iman ve itaat etmek, onu sevmek ve sevdirmek, tebliğ ettiği dini yaşamak ve yaşatmaktır.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

A) IB) IIC) IIID) IVE) V

Soru 13

“Allah ve Resulü bir iş hakkında hüküm verdikleri zaman, hiçbir mümin erkek ve hiçbir mümin kadın için kendi işleri konusunda tercih kullanma hakları yoktur. Kim Allah’a ve Resulüne karşı gelirse, şüphesiz ki o apaçık bir şekilde sapmıştır.” (Ahzâb suresi, 36. ayet.)

Bu ayete göre aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

A) Hz. Peygamber’in söz ve davranışları Müslümanlar için bağlayıcıdır.
B) Allah (c.c.) ve Hz. Peygamber’in verdiği hükümlere uymak zorunludur.
C) Hz. Peygamber’in verdiği hükme uymamak insanı doğru yoldan saptırır.
D) İnsanların yaptıkları işlerde irade ve tercihlerini kullanma hakları yoktur.
E) Dinin hükümlerine uymayanların doğru yolu bulmaları mümkün değildir.

Soru 14

“…Kim Allah’a ve Peygamberine itaat ederse, Allah onu, içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyar. Kim de yüz çevirirse, onu elem dolu bir azaba uğratır.” (Fetih suresi, 17. ayet.) Hz. Peygamber; “İstemeyenler dışında, ümmetimin tamamı cennete girer.” buyurdu. Bunun üzerine: Ey Allah’ın elçisi, cennete girmeyi kim istemez ki? denildi. Hz. Muhammed (s.a.v.): “Bana itaat edenler cennete girer, bana karşı gelenler cenneti istememiş demektir.” buyurdu. (Buhârî, İ’tisâm, 2.)

Verilen ayet ve hadise göre aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

A) Hz. Peygamber’e itaat edenler cehennemden kurtulacaklardır.
B) Hz. Peygamber’e itaat etmek, cennete girmeye vesile olacaktır.
C) Hz. Peygamber’e iman etmeyen kimseler cennete giremeyecektir.
D) Hz. Peygamber’e isyan edenlere ahirette mükâfat verilmeyecektir.
E) Hz. Peygamber’e göre günahkâr Müslümanlar cennete girmeyecektir.

Soru 15

“Ey peygamber! Seni tanık, müjdeci, uyarıcı, izniyle Allah’a çağırıcı ve etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.” (Ahzâb suresi, 45-46. ayetler.)

“Benim ve Allah’ın bana verdiği görevin durumu, bir kavme gelip ‘Ben, düşman ordusunu gözlerimle gördüm. Ben apaçık bir uyarıcıyım. Derhal kaçıp kurtulun!’ diyen kimsenin hâline benzer…” (Buhârî, İ’tisâm, 2.)

Verilen ayet ve hadiste Hz. Muhammed (s.a.v.) ile ilgili vurgulanan ortak husus aşağıdakilerden hangisidir?

A) ÖrnekliğiB) KararlılığıC) Affediciliği
D) UyarıcılığıE) Güvenilirliğİ

Soru 16

Aşağıdaki ayetlerden hangisi içerik bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) “Ey peygamber! Seni tanık, müjdeci, uyarıcı, izniyle Allah’a çağırıcı ve etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.” (Ahzâb suresi, 45-46. ayetler.)
B) “Sana ne iyilik gelirse Allah’tandır. Sana ne kötülük gelirse kendindendir. (Ey Muhammed!) Seni insanlara bir peygamber olarak gönderdik. Şahit olarak Allah yeter.” (Nisâ suresi, 79. ayet.)
C) “… O size hem daha önce hem de bu Kur’an’da “Müslümanlar” adını verdi ki peygamber size şahitlik etsin, siz de insanlara şahitlik edesiniz...” (Hac suresi, 78. ayet.)
D) “Her ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve seni de onların üzerine bir şahit yaptığımız zaman, bakalım onların hali nice olacak!” (Nisâ suresi, 41. ayet.)
E) “İşte böylece, siz insanlara şahit olasınız, peygamber de size şahit olsun diye sizi vasat (örnek) bir ümmet yaptık…” (Bakara suresi, 143. ayet.)

Soru 17

Hz. Muhammed (s.a.v.), Kur’an’ı hem sözleriyle hem de yaşayışıyla açıklamıştır. Kur’an-ı Kerim zekâtı emretmiş, onun nasıl verileceğini ise Hz. Peygamber açıklamıştır. Aslında onun bütün sözleri ve bütün hareketleri Kur’an’ın bir açıklamasından ibarettir.

Parçada Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hangi görevinden bahsedilmektedir?

A) TeşriB) DavetC) Tebliğ
D) TemsilE) Tebyin

Soru 18

“Ey peygamber! Seni tanık, müjdeci, uyarıcı, izniyle Allah’a çağırıcı ve etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.” (Ahzâb suresi, 45-46. ayetler.)

Bu ayetlerde Hz. Muhammed (s.a.v.) ile ilgili aşağıdakilerden hangisine doğrudan değinilmemiştir?

A) Allah’ın (c.c.) azabı hakkında ikaz etmesine
B) İnkâr ve itaat edenlere şahit olmasına
C) Hüküm koyma yetkisine
D) Hakikate davet etmesine
E) Müjdeleyici olmasına

Soru 19

De ki: “Ben, yalnızca sizin gibi bir insanım. Şu var ki bana, ilâhınızın, sadece bir ilâh olduğu vahyolunuyor. Artık her kim Rabbine kavuşmayı bekliyorsa dünya ve ahirete yararlı iş yapsın ve Rabbine ibadette hiçbir şeyi ortak koşmasın.” (Kehf suresi, 110. ayet.)

Verilen ayete göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Hz. Muhammed (s.a.v.) de bizim gibi bir insandır.
B) Vahiy alan Hz. Peygamber de sıradan bir insandır.
C) Allah (c.c.), yol gösterici peygamberler göndermiştir.
D) Yüce Allah, insanları kulluk etmeleri için yaratmıştır.
E) Peygamber olan Hz. Muhammed (s.a.v.) vahiy almıştır.

Soru 20

“Nitekim kendi aranızdan, size ayetlerimizi okuyan, sizi her kötülükten arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik.” (Bakara suresi, 151. ayet.)

Yukarıdaki ayette Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hangi görevinden bahsedilmektedir?

A) TeşriB) İsmetC) Temsil
D) TebyinE) Emanet
Seçilen
Soru
Sayısı
0
1234...5
5 Sayfada Toplam 89 soru listeleniyor