Yüzey elektrotlarının jel ya da pasta gerektirmeksizin deri üzerine direkt olarak uygulanabilir nitelikte olan tiplerine kuru elektrotlar denir.
Flexable elektrotlar, düz olmayan vücut yüzeyinin şeklini alacak biçimde bükülüp esneyebilmektedir.
Disposable elektrotlar, her kullanımdan sonra temizlenerek defalarca kullanılabilir.
Ag/AgCl elektrotlar, tercih edilmeyen elektrotlardandır.
Hasta simülatörleri, cihazların sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için kullanılan test cihazlarıdır.
imali sırasında jellenmiş elektrotlara, kullanım sırasında da jel sürülmelidir.
Aksiyon potansiyeli, gerçekte hücre zarının iç ve dış taraflarındaki potansiyel farkıdır.
Ölçüm sırasında elektrotların gevşek olması ve sallanması ölçüm kalitesini etkilemez.
Ölçüm sırasındaki gürültüler, kimi zaman hastaya kimi zaman kayıt cihazına ve elektrik şebekesine bağlı olarak gelişebilir.
Bir dönüştürücüde doğrusallık (lineerlik) özelliği aranmaz.
Bir elektrodun çıkış empedansının, kuvvetlendiricinin giriş empedansına eşit olması istenmez. Çünkü bu durum gürültüye neden olur.
Dönüştürücünün çıkış empedansı, işaret işleme biriminin çıkış empedansıyla uyumlu olmalıdır.
Elektrot jeli, derinin ve elektrot temas yüzeyinin direncini azaltmak için kullanılır.
Klips elektrotlar, yapışkan elektrotlardır.
Elektrotlar, polarize olan (irreversible-tersinmez) ve polarize olmayan (reversable-tersinir) elektrotlar olarak iki gruba ayrılabilir.
Elektrotların iyon akımını elektron akımına dönüştürme işlemi, elektrotların içinde bulundukları sıvı ortamda (elektrolit) ve elektroda yakın olan arayüzde gerçekleşir.
Elektrotların seçiminde fizyolojik zehirlilik, elektriksel iletkenlik ve mekanik dayanıklılık gibi unsurlar önemli değildir.
Vücutta oluşan biyolojik işaretlerin ölçülmesi için elektrotlardan faydalanılır.