Yukarıdaki soruya babanın vereceği en doğru cevap aşağıdakilerden hangisidir?
Fen bilimleri dersinde, öğretmen öğrencilerinden sesin ortamlarda yayılma süratleri ile ilgili yorum yapmalarını istediğinde öğrenciler aşağıdaki yorumları yapmıştır.
Buna göre, hangi öğrencilerin yaptığı yorumlar doğrudur?
Yukarıda, ortam yoğunlukları ve sıcaklıkları verilmiştir.
Sıcaklığın ses süratine etkisini araştıran bir öğrencinin I, II, III ve IV ile gösterilen ortamlardan hangilerinde gözlem yapması doğru olur?
Ahmet, sıcak bir havada uzakta çalışan ustanın elindeki çekicin hareketini izlerken, ustanın elinden yansıyan ışığı görmektedir. Ustanın çekiçle tahtaya vurduğunu gördükten bir süre sonra tahtadan çıkan sesi duymaktadır.
Buna göre Ahmet bu olaydan,
sonuçlarından hangilerine ulaşabilir?
Bir daire üç eşit parçaya bölünüp su, hava ve demir tozu ile doldurulmuştur. Dairenin ortasının içi ise havayla doldurulup bu kısma bir zil bırakılmıştır. Zilin sesi, zile eşit uzaklıkta bulunan A, B ve C noktalarından dinlenmiştir.
Sesin A, B ve C noktalarına ulaşma sürelerinin doğru sıralaması aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?
Bir öğretmen, sesin yayılma süratini etkileyen niceliklerin neler olduğunu öğrencilerine sormuştur. Öğrencilerden alınan bazı cevaplar aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Cansu
Aynı hacimdeki tanecik sayısıdır.
Abdullah
Ortamın sıcaklığıdır.
Ercüment
Ortamdaki taneciklerin hareketliliğidir.
Buna göre, öğretmenin sorusuna doğru cevap veren öğrenciler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?
Aşağıdaki düzenekte borunun arka tarafına balon geçirilmiş ve bu balona vurulduğu zaman balonun önündeki bardaklardan oluşturulan kulenin yıkıldığı görülmüştür.
Buna göre, aşağıdaki seçeneklerde verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
Öğrencilerin sesin sürati ile ilgili ifadeleri aşağıdaki gibidir.
Tarık: Maddenin sıcaklığı artarsa ses, bu maddenin içinde daha süratli ilerler.
Filiz: Işık, sesten hızlıdır.
Öğrencilerin ifadeleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Sesin yayılma süratinin mevsimlere göre durumunu belirlemek isteyen bir öğrenci, Türkiye´de 21 Haziran, 23 Eylül, 21 Aralık ve 21 Mart tarihlerinde kurduğu özdeş ortamlarla sesin süratini ölçüyor.
Öğrencinin hangi tarihte yaptığı ölçümde sesin sürati en az ölçülmüştür? (Sıcaklığın mevsim normallerine uygun olduğu düşünülmektedir.)
Aynı maddeden yapılmış F, E ve N cisimlerinin sıcaklıklarının sıralanışı F > E > N biçimindedir.
Buna göre, bu maddelerde sesin yayılma süratleri arasındaki büyüklük ilişkisi aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
Aşağıda aynı sıcaklıkta farklı yoğunluktaki ortamların tanecik modelleri verilmiştir.
Verilen ortamlardaki özdeş telefonların sesleri eşit uzaklıktan dinlenmektedir.
Verilenlerden yola çıkılarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Balkonda oturup yoldan geçen çok uzaktaki araçlara dürbün aracılığıyla bakan Seda, araçların ışıklarını gördükten belli bir süre sonra seslerini duyduğunu fark etmiştir.
Seda ’nın yaşadığı bu durumu açıklayan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
Öğrencilerin sesle ilgili verdikleri örnekler aşağıdadır.
Ercan: Davula vurulduğuna önündeki kağıdın hareket etmesi
Taner: Uçağın sesinin camları titreştirmesi
Rıdvan: Tren rayındaki sesin havadakinden önce duyulması
Hangi öğrencilerin verdiği örnekler sesin enerji olduğunu kanıtlamak için söylenmiştir?
Sesin hava, tahta ve alkoldeki sürati ile ilgili tablo aşağıdaki gibidir.
Tablodaki verilere göre, aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yanlıştır? (Oda sıcaklığı 25 °C´tur.)
Aşağıdaki tabloda sesin süratiyle ilgili bir deneye ait bilgiler yer almaktadır.
Tablodaki verilere göre, aşağıdakilerden hangisi tablodaki deneyden çıkarılacak bir sonuç olamaz?
Ses ile ilgili bir model tasarlayan Buse, 90 tane domino taşını alıp bunlardan üç ayrı grup yapıyor. Birinci gruptaki taşların arası 1 cm, ikinci gruptaki taşların arası 2 cm ve üçüncü gruptaki taşların arası 3 cm olacak şekilde taşları diziyor.
Buse, taşları eşit kuvvet uygulayıp yıkmaya başlıyor ve gruplardaki taşların tamamının ne kadar sürede yıkıldığını hesaplayabilmek için zaman tutuyor. Elde edilen veriler aşağıdaki tablodadır.
Birinci grup
5 saniye
İkinci grup
7 saniye
Üçüncü grup
10 saniye
Buna göre bu model, aşağıda verilen durumlardan hangisini açıklamak için kullanılabilir?
Sesin aynı sıcaklıkta, çeşitli maddelerdeki sürat grafiği aşağıda verilmiştir.
Buna göre, grafiğe bakılarak yapılan yorumlardan hangisi yanlıştır?
Aşağıdaki ortamların hangisinde ses en büyük sürate sahiptir?
Aynı ortamda bulunan aşağıdaki araçların çıkardıkları seslerden hangisinin sürati daha büyüktür?
Ses ortam değiştirdiğinde aşağıdakilerden hangisi değişir?