Bence iyi bir okur aynı zamanda iyi bir eleştiri takipçisi olmalıdır. Çünkü okumuş olduğu eserlerdeki tatları duyumsayan bir eleştirmenin bakış açısı, okuma eylemini daha verimli kıldığı gibi, eserin hakkını vermek bakımından da önem taşımaktadır.
Bu parçadaki ifadelerde eleştiri türüyle ilgili olarak vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Ömer Seyfettin, 1914’te yazdığı Millî Şiirler başlıklı yazısında dilin gittikçe sadeleştiğine, “aruz”un ihmal edildiğine temas ederek Recaizade Ekrem ile Aka Gündüz’ün ilk şehit pilotlarımız üzerine yazdığı şiirlerini karşılaştırıyor. Ekrem Bey’in “Vatan ey fikr-i âsmân-peymâ” dizesiyle başlayan “Tayyarecilerimiz” başlıklı şiirini halkın anlamayacağını fakat Aka Gündüz’ün “Yaşayan Ölüler” başlıklı “Gökte bulutlara bir yoldaştınız” dizesiyle başlayan şiirini ise herkesin anlayacağını yazıyor. Yazısının devamında Ömer Seyfettin şöyle diyor: “Millî şiirler, millet için yazılır; bir zümre için yazılmaz.”
Bu parçada sözü edilen yazının türü aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
Aşağıdakilerin hangisinde yazar-eser eşleştirmesi yanlış verilmiştir?
Aşağıdaki eserlerden hangisi diğerlerinden farklı bir türde yazılmıştır?
Aşağıdakilerden hangisi konularına göre eleştiri türlerinden biri değildir?
… Ahmet Celal'in köye geldikten sonra düşünceleri değişmiş; aydınları suçlamaya başlamıştır. Köyün, köylünün yaşayış ve inanışları, yerine göre abartma sayılacak boyutlarda betimlenip sergilenmiştir. Kimi zaman Ahmet Celal’in coşan veya iyice karamsarlığa varan duygulan, okuyucuya ürpertici uyanlarda bulunmaktadır.
Yukarıdaki değerlendirme, aşağıdaki eserlerden hangisiyle ilgilidir?
Edebiyatımızda, realist, hatta natüralist anlayışa sahip, özellikle çirkin ve acı şeyleri gözler önüne seren; kötülüklerin yok olması, sorunların giderilmesi için önce bunların tüm açıklığıyla ortaya konması gerektiğine inanan sanatçılarımız vardır. Onlar, İstanbul'un kenar semtlerini, bütün memleket manzaralarını, halkı işleyen eserleriyle dikkat çekmişlerdir.
Aşağıdakilerden hangisinde yukarıdaki anlayışla eser veren sanatçılar bir arada verilmiştir?
Bu iki yazarımızın "sanatçı" olarak anılmalarında, Türkçeyi en yalın ve en duru anlatıma ulaştırmalarının payı büyüktür. Biri, anı, makale, söyleşi, gezi yazılarıyla ve gazeteciliğiyle; diğeri, deneme, eleştiri, söyleşi ve günceleriyle tanınır.
Bu parçada sözü edilen yazarlar, aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?