Ekimi yapılmış kompostun alınacağı oda önceden temizlenmiş ve % 2'lik formaldehitle ilaçlanmış olmalıdır.
Üretim odalarında havalandırma ihtiyacı, misel toprak içinde yeterince geliştiğinde genellikle toprak örtmeyi izleyen 5-7. günlerde başlar.
Örtü toprağı serildikten sonraki birkaç gün misellerin toprağa atlaması ve gelişmesine olanak vermek amacıyla yastık sıcaklığı 24-25 °C, oda sıcaklığı ise 22-23 °C olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Kültür mantarı yetiştiriciliğinde tırmıklama işlemi 1-2. günlerde (mantar miselleri toprağın 3/3'ünü sardığında) genellikle hibrit çeşitlerde yapılır.
Mantar yetiştiriciliğinde sulama, toprak örtmeyle başlar.
Kültür mantarlarında hasat sonrası görülen kalite kayıpları; sap uzaması, renk değişimi, şapka büyümesi ve açılması ile doku yumuşaması şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Ekstra sınıf kültür mantarı içinde toz ve yabancı madde artıkları %0,5'in altındadır.
Elle yapılan hasatta mantar kalitesi makineli hasada oranla daha düşüktür.
Hasat süresi yaklaşık 15-20 gün arasında değişmektedir.
Hasat döneminde üretim ortamının nemi %85 oranında olmalı, sıcaklık ise 15-17 °C aralığında olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Kültür mantarı ambalajlı olarak .......... °C derecelerde muhafaza edilmelidir.
Ön soğutma, hasat sıcaklığında olan mantarların dayanıklılığını artırmak amacıyla soğuk depoya alınarak ........... °C'ye kadar soğutulması işlemidir.
Paketleme malzemesi .............. olmalıdır.
iyi şartlarda ilk flaşta 1 ton komposttan yaklaşık ........... kg ürün temin edilebilir.
Kültür mantarı hasadına .............. adı verilir.
Mantar taslaklarının oluşumu sırasında havadaki CO2 yoğunluğu .............. ppm arasında olmalıdır.
Zeytin yeşili küfü, kompost kalitesinin ........ olduğunu gösteren rakip bir fungustur.
Üretim odasındaki her bir ton kompost için saatte ............ m3 taze hava verilerek yapılan kuvvetli bir havalandırma ile ortamdaki CO2 yoğunluğu %0,1'in altına düşürülür.
Sıcaklık; misellerin sağlıklı, hızlı gelişimi ve zamanında .............. oluşumu üzerinde oldukça etkili bir faktördür.
Sulamalarda .................. su kaçırmamaya ve yastıkların üzerinde gölcüklerin oluşmamasına özen gösterilmelidir.