İki ya da daha fazla sözcüğün kendi anlamlarının dışında bir anlamı ifade etmek amacıyla oluşturdukları kalıplaşmış söz gruplarına ne denir ?
" İnsanın kendi aklını her konuda yeterli görmesi yanlıştır. Önemli meselelerde güvendiğimiz akıllı kimselerin düşüncesini sormalıyız. Bizim düşünemediğimizi başkası, onunda düşünemediğini bir başkası düşünüp bizi aydınlatabilir. "
Yukarıda verilen metini açıklayan atasözü aşağıdakilerden hangisidir ?
Aşağıdaki deyimlerden hangisi anlamca " Pireyi deve yapmak " deyimi ile yakın anlamdadır ?
Aşağıdaki deyimlerden hangisi anlam bakımından diğerlerinden farklıdır ?
" Çok konuşan, sözlerini denetlemeden, iyi düşünmeden ortaya atacağından yanlış şeyler söyleyebilir. "
sözünü açıklayan atasözü aşağıdakilerden hangisidir ?
" Karşılıklı yardımlaşma esasına dayalı bu görev iyilikleri çoğaltır, toplumu güçlü kılar. "
Aşağıdaki deyimlerden hangisi " kızmak, öfkelenmek " anlamında değildir?
" Alışkanlıkları değiştirmek çok zordur. Kişi ölünceye kadar devam eder. "
Aşağıdaki tümcelerin hangisinde kullanılan deyim, tümceye " üzülmek " anlamı katmamıştır?
Aşağıdaki deyimlerden hangisi " Etekleri zil çalmak. " deyimi ile yakın anlamdadır ?
" Varlık ve bolluk içinde yaşayanlar, yoksulların ne büyük geçim sıkıntısı içinde bulunduklarını bilmezler. " anlamına gelen atasözü aşağıdakilerden hangisidir ?
" Bağa bak üzüm olsun, yemeye yüzün olsun. " atasözü ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
" Önemsiz gördüğümüz şeyleri bir kenara atıp elden çıkarmamalı, onları saklamalıyız. " anlamına gelen atasözü hangisidir ?
Aşağıdaki deyimlerden hangisi " bir şeyi çok istemek " anlamındadır ?
" Su uyur düşman uyumaz. " atasözü ile anlatılmak istenen nedir?
Aşağıdaki atasözlerinin hangisi " bir konu ile ilgili alakasız bir söz söyleyen " kişiler için söylenir?
" Yuvarlanan taş yosun tutmaz. " atasözü ile anlatılmak istenen nedir?
Aşağıdaki atasözlerinden hangisi " Çalışmanın önemini " anlatmaktadır?
Aşağıdaki deyimlerden hangisi " bir kişiye sahip çıkmak, korumak " anlamındadır?
" Yaşı ilerlemiş insanlardan fayda beklenmez. " sözünü açıklayan atasözü aşağıdakilerden hangisidir?