SORU BANKASI Filtrele

10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Soruları


Soru 81

İnsan, kendini tanıdıkça ve varoluş amacı üzerine düşündükçe Allah’a (c.c.) daha çok yaklaşır. İnsanın bu dünyada bulunuş amacı da öncelikle yaradılışına uygun yaşamak, iman sahibi olmak, sonra da imanının gerektirdiği iyi davranışlarda bulunmaktır. Allah’a (c.c.) inanmak; O’nun varlığını ve birliğini kabul etmekle başlar.

Bu parçada anlatılanlar aşağıda mealleri verilen ayetlerden hangisi ile uyumlu değildir?

A) “Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyât suresi, 56. ayet.)
B) “Hanginizin davranışça daha iyi olduğunu deneyerek göstermek için ölümü ve hayatı yaratan O’dur. O, güçlüdür, çok bağışlayıcıdır.” (Mülk suresi, 2. ayet.)
C) “Kur’an’ı inceleyip düşünmüyorlar mı? Eğer Allah’tan başka birinden gelmiş olsaydı onda birçok tutarsızlık ve çelişki bulurlardı!” (Nisâ suresi, 82. ayet.)
D) “İşte sizin Rabbiniz Allah. O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O, her şeyin yaratıcısıdır. Öyle ise O’na kulluk edin. O, her şeye vekil (her şeyi yöneten, görüp gözeten)dir.” (En’âm suresi, 102. ayet.)
E) “Hâlbuki onlara, Allah’a kulluk etmeleri, hakka yönelen kimseler olarak O’na kulluk etmeleri, namaz kılmaları ve zekât vermeleri emredilmişti. Doğru din de işte budur.” (Beyyine suresi, 5. ayet.)

Soru 82

Müslümanlar, Allah’tan (c.c.) geldiklerine ve yine O’na döneceklerine inanırlar. İnsan, varlığını Allah’a (c.c.) borçludur. Yoktan var edilen insanın varoluşu rastlantısal bir durum değildir. Varlığının bir sahibi olan insanın yaşamının da bir anlam ve amacı vardır.

Parçadaki mesajı desteklemek için aşağıdaki ayetlerden hangisiyle devam edilebilir?

A) “Biz insanı en güzel biçimde yarattık.” (Tîn suresi, 4. ayet.)
B) “Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zâriyât suresi, 56. ayet.)
C) “Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah’ındır ve Allah her şeyi kuşatmaktadır.” (Nisâ suresi, 126. ayet.)
D) “Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona verdiği vesveseyi de biz biliriz. Çünkü biz, ona şah damarından daha yakınız.” (Kâf suresi, 16. ayet.)
E) “Kim zerre kadar iyilik yaparsa onu görür. Kim de zerre kadar kötülük yaparsa onu görür.” (Zilzâl suresi, 7-8. ayetler.)

Soru 83

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde Ahmet Öğretmen, Allah’ın (c.c.) en güzel isimlerinden bahsetmiştir. Bu isimlerin manalarına göre Allah’a (c.c.) dua etmek gerektiğini söylemiştir. Öğrencilerden bazıları izin isteyerek Allah’ın (c.c.) en güzel isimleriyle yaptıkları dualara örnek vermişlerdir. Bazı öğrencilerin dua örnekleri şu şekildedir:

Akif: Ya Rezzak! Bizlere kesintisiz biçimde çokça rızık ver.

Bekir: Ey Allah’ım! Şifa veren Şâfî isminin hürmetine hastalara şifa ver.

Cemil: Merhameti sonsuz olan Rabbim! Rahmân isminle bize merhamet et.

Deniz: Karşılık beklemeden bol bol veren Vehhâb! Bizlere bol nimetler ver.

Emine: Diri ve hayat sahibi olan Allah’ım! Hâlık isminle bize hayırlı ömürler ver.

En güzel isimlerle yapılan dua örneklerinde hangi öğrenci yanlışlık yapmıştır?

A) AkifB) BekirC) CemilD) DenizE) Emine

Soru 84

İnsan bir yandan kâinat diğer yandan da Kur’an-ı Kerim’in sunduğu bilgiler üzerine düşünerek Allah’ın (c.c.) varlığına ulaşır ve O’na inanmaya başlar. Bu durum insan için önemli bir adımdır. Allah’a (c.c.) inandıktan sonra yapılması gereken şey O’nu doğru tanımaktır. İslam dini, insanlara Allah’ı (c.c.) doğru bir şekilde tanıtmayı amaçlar. Çünkü Allah (c.c.) inancı doğru olmayan kişinin diğer iman esaslarını sağlıklı bir şekilde kavraması mümkün değildir.

Paragrafa göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Allah (c.c.) inancı diğer iman esasları için temeldir.
B) Doğru inanç, Allah’a (c.c.) doğru inanmaktan ibarettir.
C) İman esaslarını kavramak için doğru Allah (c.c.) inancı şarttır.
D) İslam dininin amacı Allah’ı (c.c.) doğru bir şekilde tanıtmaktır.
E) Kâinat üzerine düşünülerek Allah’ın (c.c.) varlığına ulaşılabilir.

Soru 85

insan, üstün değerlere ulaşma konusunda Yüce Allah tarafından desteklenmiştir. Kur’an’ın iman ve ibadet çağrısı, insanı âlemlerin Rabbi olan Allah’a (c.c.) kulluk etmek gibi şerefli bir mertebeye yükseltir. “Şüphesiz biz ona doğru yolu gösterdik. İster şükredici, isterse nankör olsun.” (İnsân suresi, 3. ayet.) ayeti Kur’an’ın bu hususta yol gösterici olduğunu açıklar. Allah (c.c.), insana bir yandan akıl ve duyu organlarıyla diğer yandan da vahiy bilgisiyle doğru yolu göstermiştir.

Parçaya göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) İslam dini akıllı insanlara hitap etmektedir.
B) Kur’an, insanlara doğru yolu göstermektedir.
C) İman etmek insanı değerli hâle getirmektedir.
D) İman edip etmemek insanın iradesine bırakılmıştır.
E) Akıl ve duyu organları vahiy olmadan da yol gösterir.

Soru 86

İnsan, Allah (c.c.) inancı sayesinde davranışlarına çekidüzen verir. İnsan öncelikle Yüce Allah’ın emrettiği şeyleri yapmaya ve yasakladıklarından kaçınmaya çalışır. İbadetlerini ve kulluk görevlerini yerine getirerek Allah’ın (c.c.) razı olduğu bir kimse olmaya gayret eder. Rabbinin isteklerine uygun hareket ettiği gibi başkalarıyla iyi ilişkiler kurmaya çalışır. Verdiği sözleri tutar, haksızlık yapmaz, muhtaçlara yardım eder ve insanlara karşı adaletli olur.

Aşağıdaki ayetlerden hangisi paragrafa göre Allah’ın (c.c.) razı olduğu kullarının özellikleriyle ilgili değildir?

A) “Onlar ki bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever.” (Âl-i İmrân suresi, 134. ayet.)
B) “İman edip iyi işler yapan, namaz kılan ve zekât verenler var ya, onların mükâfatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzüntü de çekmezler.” (Bakara suresi, 277. ayet.)
C) “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutun, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Herhangi bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya itmesin…” (Mâide suresi, 8. ayet.)
D) “Muhakkak ki Allah; adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.” (Nahl suresi, 90. ayet.)
E) “Yedi gök, yer ve bunlarda bulunanlar O’nu tesbih eder; O’nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Fakat siz onların tesbihini anlayamazsınız. O halîmdir, bağışlayıcıdır.” (İsrâ suresi, 44. ayet.)

Soru 87

Yüce Allah, insanı yeryüzünün halifesi olarak var etmiştir. İnsan, bu görevi yerine getirmek için gerekli olan kabiliyetlerle donatılmıştır. İnsanın yaratılış gayesi Allah’a (c.c.) karşı kulluk görevini yerine getirmesidir.

Parçada anlatılmak istenenler aşağıdaki ayetlerden hangisinde yer almamaktadır?

A) “Sonra da, nasıl davranacağınızı görmemiz için onların ardından sizi yeryüzünde halifeler kıldık.” (Yûnus suresi, 14. ayet.)
B) “Verdikleriyle denemek için sizi yeryüzünün halifeleri kılan ve kiminizi kiminize derecelerle üstün yapan O’dur…” (En’âm suresi, 165. ayet.)
C) “Sonra da, nasıl davranacağınızı görmemiz için onların ardından sizi yeryüzünde halifeler kıldık (Onların yerine sizi getirdik).” (Yûnus suresi, 14. ayet.)
D) “Sizi yeryüzünde halifeler yapan O’dur. Onun için kim inkâr ederse, inkârı kendi zararınadır. Kâfirlerin küfrü, Rableri katında kendileri için ancak gazabı arttırır.” (Fâtır suresi, 39. ayet.)
E) “Yine de onu yalanladılar, biz de hem onu hem de onunla beraber gemide bulunanları kurtardık ve onları yeryüzünde halifeler kıldık…” (Yûnus suresi, 73. ayet.)

Soru 88

(I) Allah (c.c.) insanı dünya hayatında imtihana tabi tuttuğu için iman edip etmemeyi insanın iradesine bırakmıştır. (II) İman edilecek şeylerin bir kısmına iman edip bir kısmına iman etmeyen kimsenin imanı geçerli değildir. (III) “(Ey Peygamberim!) De ki: Hak olan Kur’an, Rabbinizden gelmiştir ki dileyen iman, dileyen de inkâr etsin.” (Kehf suresi, 29. ayet.) gibi birçok ayette Yüce Allah, insana inanma özgürlüğü vermiştir. (IV) Allah (c.c.) iman veya inkâr etme konusunda insanları serbest bırakmakla birlikte ısrarla iman etmelerini emretmiştir. (V) O, iman edenlere mükâfat, inkâr edenlere ceza olduğunu bildirerek inkâr etmekten sakındırmıştır.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

A) IB) IIC) IIID) IVE) V

Soru 89

“Kuşkusuz, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ve gündüzün değişmesinde, insanlara fayda veren yüklerle denizde seyreden gemilerde, Allah’ın gökten indirerek onunla ölü haldeki toprağa can verdiği ve orada her çeşit canlının yetişmesini sağladığı yağmurda, rüzgârları ve gökle yer arasında emre hazır bekleyen bulutları evirip çevirip yönlendirmesinde aklını işleten bir topluluk için elbette nice deliller vardır.” (Bakara suresi, 164. ayet.)

Ayete göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) İnsanlar, akılları ve kalpleriyle gerçekleri düşünmelidir.
B) İnsan, bilimsel verileri bularak Allah (c.c.) inancına ulaşmalıdır.
C) Kâinattaki düzenli işleyiş Allah’ın (c.c.) varlığına işaret etmektedir.
D) İnsan, akıl ve gözlemle Allah’ın (c.c.) varlığını ve birliğini bulabilir.
E) İnsanlar, Allah’ın (c.c.) varlığıyla ilgili doğru çıkarımlar yapmalıdır.

Soru 90

Yeryüzünde bulunan nesne ve maddeler Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine açık bir delildir. Bazı İslam bilginleri bazı deliller ile Allah’ın (c.c.) varlığını ve birliğini ispatlamaya çalışmışlardır. Bu delillerden birinde dış dünyada gördüğümüz varlıkların sahip olduğu düzen ve amaçtan hareketle Allah’ın (c.c.) varlığı ve birliği ispatlanmaya çalışılır. Kâinatta var olan her şey bir ölçü ve ahenk içindedir. Hücreden insana, atomdan galaksilere kadar mükemmel bir düzen işlemektedir. “Biz her şeyi bir ölçüye göre yarattık.” (Kamer suresi, 49. ayet.) ayeti buna işaret eder.

I. Felsefi delil

II. Gaye ve nizam delili

III. Ekmel (mükemmel) varlık delili

Parçada yukarıdaki delillerden hangisinden/hangilerinden bahsedilmektedir?

A) Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız III
D) I - IIE) II - III

Soru 91

“Allah, diriyi ölüden çıkarır, ölüyü de diriden çıkarır. Ölümünden sonra yeryüzünü diriltir. Siz de (mezarlarınızdan) işte böyle çıkarılacaksınız. Sizi topraktan yaratması, O’nun varlığının delillerindendir. (Yaratıldıktan) sonra siz, (her tarafa) yayılan insanlar oluverdiniz.” (Rûm suresi, 19-20. ayetler.)

Bu ayetle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Yüce Allah diriyi öldürür, ölüyü diriltir.
B) İnsan topraktan yaratılmış ve yeryüzüne yayılmıştır.
C) Ahiret hayatının varlığı için yeryüzünde deliller vardır.
D) İnsan, ölümünden sonra yeryüzünde yeniden dirilecektir.
E) Yüce Allah, ölümünden sonra insanı yeniden yaratacaktır.

Soru 92

İman eden insan, bir gün yaptıklarının hesabını Allah’ın (c.c.) huzurunda vereceğine inanır. Bundan dolayı Allah’a (c.c.) ve insanlara, hatta diğer canlılara karşı olan görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışır. Ailesine, çevresine, tüm insanlara ve hayvanlara karşı şefkat ve merhamet gösterir. Bütün bunlar insanın huzurlu ve mutlu olmasını sağlar.

Parçaya göre; I. İnsanın; kendisine, Allah’a (c.c.) ve diğer varlıklara karşı görevleri vardır.

II. İslam dinine inanmak zorunlu olduğu için insanlar huzurlu ve mutlu olurlar.

III. İslam dininin gayesi insanları dünyada ve ahirette huzurlu ve mutlu etmektir.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A) Yalnız IIB) I - IIC) I - III
D) II - IIIE) I - II - III

Soru 93

“O, başlangıçta yaratmayı yapan, sonra onu tekrarlayacak olandır. Bu, O’na göre (ilk yaratmadan) daha kolaydır. Göklerde ve yerde en yüce ve eşsiz sıfatlar O’nundur. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Rûm suresi, 27. ayet.)

Hangi ayet, yukarıdaki ayetle aynı içerikte değildir?

A) “O (Allah) ki, yarattığı her şeyi güzel yapmış ve ilk başta insanı çamurdan yaratmıştır.” (Secde suresi, 7. ayet.)
B) “De ki: Onları ilk defa yaratmış olan diriltecek. Çünkü O, her türlü yaratmayı gayet iyi bilir.” (Yâsîn suresi, 79. ayet.)
C) “De ki: ‘Koştuğunuz ortaklardan, önce yaratan, sonra bunu tekrar eden var mıdır?’ De ki: Allah önce yaratır, sonra bunu tekrar eder. Nasıl da döndürülürsünüz!” (Yûnus suresi, 34. ayet.)
D) “Onlar, Allah’ın başlangıçta yaratmayı nasıl yaptığını, sonra onu nasıl tekrarladığını görmüyorlar mı? Şüphesiz bu, Allah’a göre kolaydır.” (Ankebût suresi, 19. ayet.)
E) “Onlar derilerine; Niçin aleyhimize şahitlik ettiniz? derler. Derileri de der ki; Bizi her şeyi konuşturan Allah konuşturdu. İlk defa sizi O yaratmıştı ve yine yalnızca O’na döndürülüyorsunuz.” (Fussilet suresi, 21. ayet.)

Soru 94

Allah (c.c.) irade sahibi, bilen ve yaratandır. Evreni oluşturmayı istemiş, tasarlamış ve ona en güzel şekilde biçim vermiştir.

Aşağıdaki isimlerden hangisi Allah’ın (c.c.) yaratmasının rastgele değil biçimlendirilmiş ve sanatlı olduğu anlamına gelir?

A) Bâri’B) HâlıkC) Hakîm
D) KuddûsE) Musavvir

Soru 95

Allah (c.c.) inancı, ahlaki değerlere kaynaklık eder. İnsan olmayı önemseyen herkes için ahlaki değerler vazgeçilmezdir. Allah (c.c.) inancı, insanı erdemli kılar. İman, insanî değerlerin gelişmesi için uygun bir iklim sunar. İnanan insan, Rabbini sever ve iman etmenin Allah’ın (c.c.) hoşnut olacağı güzel işler yapmak anlamına geldiğini kavrar.

Bu paragrafa göre;

I. İman etmek güzel işler yapmayı gerektirir.

II. İman, toplum hayatına yön veren değerlere sahiptir.

III. Ahlaki değerler evrensel olduğu için kaynağı belli değildir.

İfadelerinden hangisi/hangileri doğrudur?

A) Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız III
D) I - IIE) II - III

Soru 96

İslam’ın iki temel kaynağı olan Kur’an ve sünnette, Kur’an eğitimi ile ilgili çok açık emir ve tavsiyeler vardır. Bu kaynaklardaki bilgiler bize Kur’an’ın bir metin olarak usulünce okunmasını (tilavet) hem de anlaşılmak üzere incelenmesini tavsiye etmektedir. Kur’an-ı Kerim, Müslümanları sıkça Kur’an okumaya ve anlamaya teşvik etmektedir.

Parçada Kur’an ile ilgili;

I. Kur’an eğitimi Müslüman açısından önemlidir.

II. Kur’an tilaveti aynı zamanda ibadet olmaktadır.

III. Kur’an’ın okunması ve anlaşılması istenmektedir.

Yargılarının hangilerinden bahsedilmektedir?

A) Yalnız IB) I - IIC) I - III
D) II - IIIE) I - II - III

Soru 97

Aşağıdaki ayetlerden hangisi insanın değerli olarak yaratıldığı ile ilgili değildir?

A) “Hani, Rabbin meleklere, ‘Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım’ demişti.” (Bakara suresi, 30. ayet.)
B) “Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır…” (Hucurât suresi, 13. ayet.)
C) “Verdikleriyle denemek için sizi yeryüzünün halifeleri kılan ve kiminizi kiminize derecelerle üstün yapan O’dur…” (En’âm suresi, 165. Ayet.)
D) “Gökleri ve yeri hak ve hikmete uygun olarak yarattı. Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı. Dönüş yalnız O’nadır.” (Tegâbün suresi, 3. ayet.)
E) “Andolsun biz, insanoğluna şan, şeref ve nimetler verdik; onları karada ve denizde taşıdık, kendilerine güzel güzel rızıklar verdik ve onları yarattıklarımızın çoğundan üstün kıldık.” (İsrâ suresi, 70. ayet.)

Soru 98

İnsanın, yanlış tercihinden vazgeçerek Yüce Allah’a yönelmesi ve O’nun buyruklarına uygun şekilde hayatına yeniden düzen vermesine ne denir?

A) DuaB) ŞirkC) İman
D) TövbeE) İbadet

Soru 99

“Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır.” (Hucurât suresi, 13. ayet.)

Aşağıdaki hadislerden hangisi verilen ayetteki mesajla uyuşmaktadır?

A) “Allah sizin suretleriniz ve mallarınızla ilgilenmez. Ancak kalplerinize ve amellerinize önem verir.” (Müslim, Birr, 34.)
B) “Ey Allah’ın kulları kardeş olun. Müslümanın üç günden fazla kardeşi ile küsmesi helal olmaz.” (Müslim, Birr, 23.)
C) “Müminler birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet etmede ve birbirlerine şefkat beslemede bir vücut gibidir…” (Müslim, Birr, 66.)
D) “İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinize muhabbet beslemedikçe de hakiki manada iman etmiş olamazsınız…” (Müslim, İman, 93.)
E) “Zalim de mazlum da olsa kişi kardeşine yardım etsin. Eğer zalim ise ondan vazgeçirsin, bu ona yardım etmektir. Eğer mazlum ise ona yardım etsin.” (Müslim, Birr, 22.)

Soru 100

Ekmel (mükemmel) varlık delili ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Bu görüş bazı Müslüman ve Batılı felsefeciler tarafından savunulmuştur.
B) Evrendeki varlıkların sahip olduğu mükemmel düzen Allah’ın (c.c.) varlığını ispatlar.
C) İnsanın zihninde olan mükemmel varlık düşüncesi insanın kendi ürettiği bir şey değildir.
D) Bu mükemmel varlık düşüncesi insana kendisi mükemmel olan Allah’tan (c.c.) gelmiştir.
E) Allah’ın (c.c.) varlığını insanın zihninde oluşan bir düşünceden hareketle ispatlamaya çalışır.
Seçilen
Soru
Sayısı
0
... 2345678...21
21 Sayfada Toplam 415 soru listeleniyor